Mikróby v lietadle

Odborníci spoločnosti Marketplace vykonali výskum a zistili, v akých častiach lietadla sa zhromažďuje najviac mikróbov. Uviedla to televízna stanica Fox News.

Pre analýzy zobrali pracovníci laboratória Guelphskej univerzity cez sto vzoriek z rôznych povrchov dopravného lietadla v kabíne pre cestujúcich, napríklad z bezpečnostných pásov, z kľučiek dverí na záchod, z vrecka sedadla pred cestujúcim, zo stolíka a z podrúčky sedadla.

Vo vzorkách sa kontroloval obsah stôp po mikroskopických hubách a iných mikróbov. Vedci zistili, že najnebezpečnejšou pre zdravie je povrch opierky hlavy. Rozmnožujú sa tam totiž baktérie ako stafylokoky, E. coli a streptokoky. Za nehygienické bolo uznané tiež vrecko sedadla, na ktorej našli experti niekoľko kmeňov E. coli.

“Bol som proste šokovaný tým, koľko mikróbov sme našli na niektorých z povrchov,” povedal mikrobiológ Keith Warriner. Dodal, že takmer polovica všetkých povrchov potiahnutých tkaninou obsahuje dostatočné množstvo baktérií na to, aby sa cestujúci nakazil nejakou infekciou.

 

Použitá literatúra:

SputnikNews. 2018. Byla odhalena špinavá tajemství kabin letadel. link: https://cz.sputniknews.com/svet/201811028385087-odhaleni-tajemstvi-kabina-letadlo-mikrobiolog/

Ilustračný obrázok: CNN. 2010. 6 places germ breed in a plane. link: http://edition.cnn.com/2010/TRAVEL/12/22/bt.germs.breed.on.plane/index.html

About Scicell 100 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.