Huby pri obnove pôdneho zdravia

Ako píšu autori Sonia Mbarki s kolektívom a slovenským vedcom Mariánom Brestičom zo Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzity v Nitre v časopise Land Degradation and Development je pochopenie degradácie pôdy obzvlášť dôležité v stredomorskom regióne, kde je dezertifikácia vážnym problémom a jedna z príčin je aj salinizácia pôd. Slanosť znižuje kvalitu pôdy, obmedzuje produktivitu plodín a spôsobuje dlhodobú degradáciu pôdy. Obnova degradovaných pôd je preto nevyhnutná na redukciu degradácie pôdy, zlepšenie úrodnosti pôdy a dosiahnutie trvalo udržateľnej výroby potravín. Vo svojej práci skúmali pridanie kompostu doplneného prospešným mikroorganizmom Trichoderma harzianum T78 (mikroskopická huba) do zasolených pôd (NaCl) a zisťovali jeho vplyv na pôdnu mikrobiológiu, ktorá je kľúčom k obnoveniu a rehabilitácii degradovaných pôd. 

Ilustračný obrázok Trichoderma harzianum A a B – mikroskopický záber, C – na Petriho miskách

Vybraný izolát Trichoderma harzianum T78 vykazoval vysokú toleranciu voči soli napriek nízkej osmotolerancii rodu Trichoderma. Zvyšujúca sa koncentrácia solí všeobecne znižuje tvorbu  kolónií Trichoderma sp v prírodnej pôde a nepriaznivo ovplyvňuje pôdnu mikrobiálnu biomasu uhlíka, ako aj aktivity enzýmov dehydrogenázy, β-glukozidázy, fosfatázy a ureázy. Súčasný prídavok kompostu a inokulácia T. harzianum T78 do zasolonej pôdy zlepšila mikrobiologickú kvalitu pôdy; počet kolónií T. harzianum T78 s nárastom NaCl neklesol. Keďže kmeň T. harzianum T78 je tolerantný voči soli, zvyšovanie relatívneho množstva tohto špecifického kmeňa by mohlo prispieť k rehabilitácii zasolených pôd. Komposty viniča doplnené o kmeň T. harzianum T78 predstavujú sľubný prístup pre rehabilitáciu a zlepšenie vlastností zasolných pôd. 

 

Použitá literatúra:

Mbarki, S., Cerdà, A., Brestic, M., Mahendra, R., Abdelly, C., & Pascual, J. A. (2017). Vineyard compost supplemented with Trichoderma harzianum T78 improve saline soil quality. Land Degradation & Development28(3), 1028-1037. doi: https://doi.org/10.1002/ldr.2554

Ilustračný obrázok: Col Freeman. 2015. Soil Degradation: Another Carbon Story. Permaculture news. link: https://permaculturenews.org/2015/06/11/soil-degradation-another-carbon-story/

 

About Scicell 100 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.