Vplyv počasia na kučeravitosť broskýň

Každý záhradkár, ktorý pestuje broskyne či nektarinky prišiel do styku s kučeravitosťou listov. Spôsobuje ju mikroskopická huba Taphrina deformans. Spôsobí nevratné škody v danom roku na stromoch broskýň alebo nektariniek. Ak sa postrek neurobí presne v čase nalievania púčikov, je po úrode. Strom nemá listy, plody nemá čo vyživiť, úroda mizivá, alebo žiadna. V tomto článku sa budeme venovať vplyvu počasia na kučeravitosť listov týchto stromov. V roku 2006 sa vedci Rossi s kolektívom venovali kučeravitosti listov broskýň a nektariniek vo vonkajších ale aj vnútorných (in vitro) podmienkach. Dospeli v nasledujúcim záverom. Zistili, že kučeravitosť , jej výskyt a závažnosť má istý súvis s ďaždivým počasím, no ovplyvňuje ho aj doba trvania dažďou a teplota vonkajšieho prostredia. Pre vznik infekcie bola dôležitejšia povrchová vlhkosť ako samotný dážď. Minimálne zrážky pre vznik infekcie boli 3 mm, avšak doba trvania musela byť vyššia ako 12,5 hodiny. Ak bolo zrážok aj viac ale doba trvania bola kratšia, k infekcii nedošlo. Hmlisté alebo obdobia s rosou boli natoľko krátke, že k infekcii nedošlo. Infekcia sa však vyskytla iba vtedy, ak bola teplota ovzdušia nižšia ako 16 °C počas daždivého obdobia a menšia ako 19 °C počas inkubácie. Veľký vplyv na výskyt ochorenia mala aj rýchlosť vývinu výhonkov a listov. Tu existujú tri štádiá. Pričom, maximálna náchylnosť rastliny na vznik ochorenia vzniká najčastejšie v štádiu medzi nalievaním púčikov (break bud) a opadávaním okvetných lístkov (petal fall). V tomto období je znížená schopnosť rastu výhonkov a listov, energia sa čerpá hlavne na tvorbu kvetov a tu sa rastlina stáva náchylnejšou na infekciu.


Obrázok č.1: Taphrina deformans – mikroskopické zábery (Fishef of Gerogia, 2018)

 

Literatúra:

Rossi, V., Bolognesi, M., Languasco, L., & Giosuè, S. (2006). Influence of environmental conditions on infection of peach shoots by Taphrina deformans. Phytopathology, 96(2), 155-163.

Ilustračný obrázok prerobené a citované zo zdrojov: Sabrina Hahn. 2014. Peach leaf curl. The West Australian. Picture: Department of Agriculture and Food Wa + Weather Underground,

Obrázok č.1 citovaný zo zdroja: Fishes of Georgia, link: http://fishesofgeorgia.uga.edu/Mycoherb_site/details/Taphdef-Details.htm

About Scicell 100 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.