Čistenie bakteriálnych kultúr

V mikrobiológii je často potrebná čistá bakteriálna kultúra, to znamená, potomstvo s rovnakým geneticky identickým genetickým kódom. Jednoducho z jednej bunky, potrebuje kultivovať rovnakých jedincov, jednak aby sme s nimi mohli ďalej pracovať a hlavne aby sme ich videli voľným okom. To sa dá docieliť kultiváciou na Petriho miskách na živnom médiu. V nasledujúcom obrázku je ukážka čistenia salmonel od E. coli.

Na prvom obrázku zľava, je nečistá kultúra, kde sa nachádza mix E. coli a Salmonella sp. Salmonella sp. je tam ako čierna kolónia tlačiaca sa po stranách misky. Po odobratí týchto kolónií sa čiarkovacou technikou prenesie kultúra na sterilné médium (ďalší obrázok). Pri použití iného média (ďalší obrázok) je vidieť že kolónie nie sú ešte plne vyčistené, obsahujú jednu viditeľnú kolóniu E. coli (ružová). Po odobratí jednej kolónie sa prenesie na ďalšie sterilné médium (obrázok č. 4 v poradí zľava). V pravo sa nachádza čistá kolónia E. coli.

Foto: Lukáš Hleba

About Scicell 100 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.