Pravdepodobné známky života na exoplanéte

Detekcia metánu na exoplanétach vzdialených od nás tisícky svetelných rokov môžu byť jedným z ďalších krokov pri hľadaní života mimo našej slnečnej sústavy.

Zdá sa, že všetci sa na tento nález pozerajú dvojnásobne opatrne, ale optimisticky. Nesnažte sa ale vyťahovať svoj teleskop a hľadať známky života.

V nedávnej štúdii v časopise Nature astronómovia potvrdili, že použili infračervený snímač Hubbleovho vesmírneho teleskopu na detekciu prítomnosti metánu v atmosfére planéty s veľkosťou Jupitera obiehajúcej okolo svojho slnka 63 miliónov svetelných rokov od Zeme. A metán, organická molekula, je indikátorom možnej prítomnosti života.

Zlá správa, pre fanúšikov ET je, že planéta je pravdepodobne príliš blízko svojej hostiteľskej hviezdy, aby podporovala ten druh života, ktorý skutočne hľadáme. Dobrou správou je, že samotná prítomnosť metánu a vody v atmosfére planéty môže byť dôkazom toho, že nejaká forma života tam môže byť. Metán je kľúčovým pri tvorbe aminokyselín, základných stavebných kameňov bielkovín a nakoniec celých organizmov.

Kľúčovým faktom tejto štúdie, je to, že sa astronómovia zamerali z jednoduchého hľadania planét na ich chemické zloženie, ktoré nie je až tak jednoduché.

 

Použitá literatúra:

Gregory Mone. Signs of Life Found Orbiting and Exoplanet-Sort of. Popular Science. March 20, 2008. link: https://www.popsci.com/military-aviation-space/article/2008-03/signs-life-found-orbiting-exoplanet%E2%80%93sort

About Scicell 100 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.