Asociácia medzi online sociálnou interakciou a offline vzťahmi

Facebook, priatelia a sociálne interakcie

Pri vytváraní a udržiavaní vzťahov sa v dnešnej dobe ľudia stále viac spoliehajú na stránky sociálnych sietí, ako je Facebook. Pokiaľ ide o povahu on-line sociálnych interakcií a o to, ako môžu súvisieť s osobnými vzťahmi medzi kolegami a psychopatologickými príznakmi, tak v tejto sfére existuje nedostatok výskumu. V súčasnej štúdii z roku 2018 sa Adri Khalis a A. Y. Mikami pozorne pozreli na profily Facebooku a aktivitu 240 nových študentov vysokých škôl. Na indexovanie osobnej spoločenskej akceptácie a vzájomného priateľstva účastníkov boli použité sociometrické postupy. Účastníci experimentu tiež uviedli svoje poruchy ako deficit pozornosti / hyperaktivitu (ADHD) alebo úzkostnú depresívnu symptomatológiu. Analýza hlavných dát ukázala, že aktivita používateľov Facebooku sa dá pochopiť z hľadiska množstva interakcií, pozitívnej alebo negatívnej kvality týchto interakcií a tiež stupňa narcistického prezentovania seba samého. Účastníci so silnejším prejavom symptómu ADHD zobrazovali na Facebooku väčšie množstvo interakcií ale tiež viac negatívnej interakčnej kvality. Účastníci, ktorí mali viac recipročných priateľstiev ako priateľstiev tvárou v tvár, vykazovali na Facebooku väčšie množstvo interakcií a viac narcistických sebaprezentácií. Naopak, účastníci, ktorí mali medzi priateľmi na Facebooku viac priateľov s osobného prostredia (tvárou v tvár) boli spojení s menšou narcistickou prezentáciou na Facebooku. Zistenia naznačujú, že on-line Facebook sociálne interakcie študentov na internete sú viacstranné, pričom každý aspekt je jednoznačne spojený s osobnými vzájomnými vzťahmi a psychopatologickými príznakmi. Niektoré aspekty môžu predstavovať sociálne javy, ktoré sa jedinečne prejavujú iba v online prostredí.

 

Referencie

Khalis, A., & Mikami, A. Y. (2018). Talking face-to-Facebook: Associations between online social interactions and offline relationships. Computers in Human Behavior89, 88-97.

Ilustračný obrázok: Tec Ground. 2018. Facebook is working on a singing talent show feature. TecGround. Link: http://www.tecground.com/facebook-is-working-on-a-singing-talent-show-feature/

About Scicell 100 Articles
SciCell magazín je odborný časopis zaoberajúci sa vedou v každom smere. Články zverejnené v časopise sa vždy opierajú iba o vedecké fakty. Hlavným redaktorom časopisu SciCell magazín je Ing. Lukáš Hleba, PhD.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.